پيرامون كتاب

پيرامون كتاب

خوانندگان عزيز را، به چند مطلب پيرامون كتاب مفاتح الغيب متذكر مى گردانم :

1-موضوع كتاب در انواع استخاره است كه از طريق پيشوايان دين وارد شده كه انسان در انجام كارهايى كه متحيّر مى شود به يكى از اين راهها رفع تحيّر كند.
2-كتاب مشتمل است بر فاتحه و هشت مفتاح به عدد اءبواب جنان و خاتمه . فاتحه ، درباره فضيلت استخاره است كه از ائمه معصومين (عليه السلام ) وارد شده است و مفتاح اول ، در بيان نوع اول است كه استخاره مطلقه باشد. مفتاح دوم ، در بيان نوع دوم استخاره است كه رجوع به قلب خود كند. مفتاح سوم ، استخاره به جناب مقدس الهى است با مشورت كردن با مؤ منان . مفتاح چهارم ، در بيان استخاره به قرآن مجيد است . مفتاح پنجم ، در بيان استخاره به تسبيح است . مفتاح ششم ،استخاره به رقاع است . مفتاح هفتم ، در بيان استخاره به رقاع است بر خلاف طريق مشهور. مفتاح هشتم ، در بيان استخاره به بنادق است و خاتمه در بيان بعضى از امور نادره است .

3-انگيزه تاءليف اين كتاب ، چه بوده است ؟ مؤ لف ، در پايان خاتمه كتاب چنين گويد: و يك جهت نوشتن فقير اين رساله وافيه را اين است كه برادران ايمانى بر اخبار و آثار ائمه طاهرين و پيشوايان دين (صلوات اللّه عليهم اءجمعين ) كه در اين باب وارد شده مطلع شوند و كيفيت انواع استخاره را بدانند كه بهر نحو كه خواهند در حوائج خود به استخاره متوسل شوند، و در همه امور اعتماد بر پروردگار خود نمايند، و بدانند كه خداوند رحيم در فيض خود را، بر روى بندگان گناهكار نبسته ، و همه را در جميع امور به درگاه خود خوانده و گناه عاصيان را مانع لطف و احسان خود نگردانيده .

4-عنوان كتاب مفاتح الغيب است چنانچه مؤ لف در ديباچه كتاب كه در نسخه اصل آن كه به خط مؤ لف موجود است تصريح به آن نموده است ، پس آنچه در اين كتاب : روضات ، 2/82 و فيض القدسى حاجى نورى كه در جلد صد و پنج بحار چاپ شده است در صفحه 49 آن ، و ذريعة 21/304 و زندگينامه علامه مجلسى ،ص 215 عنوان كتاب را مفاتح الغيب دانسته اند، اشتباه است .

5-اين كتاب ، يك بار ظاهرا در سال 1306 هجرى قمرى چاپ سنگى شده است چنانچه در ذريعه بدان اشاره شده است ، پس آنچه در زندگينامه علامه مجلسى آمده كه كتاب ، چندين بار به چاپ رسيده است اشتباه است ، و همچنين آنچه در پاورقى كتاب فيض قدسى آمده كه كتاب هنوز به چاپ نرسيده است اشتباه است .
6-علامه بزرگوار، آقابزرگ تهرانى در ذريعه يادآورى مى كند كه نسخه اصل كتاب ، به خط مؤ لف در نجف اشرف ، نزد سيد محمد رضا تبريزى موجود است ، و نسخه اصل به خط مؤ لف ، فعلا در كتابخانه آستان قدس ‍ رضوى موجود است كه اين كتاب از روى آن استنساخ ، و مقابله و تحقيق شده است ، بعيد نيست كه آستانه از آقاى تبريزى ، نسخه را خريدارى كرده باشد يا وجود نسخه اصل نزد ايشان اشتباه باشد.

7-اين كتاب ، چنانچه متذكر شديم از روى نسخه اصل كه تمام كتاب به خط مؤ لف است استنساخ ، و مقابله و تحقيق شده و كتاب در كتابخانه آستان قدس رضوى موجود است مشخصات كتاب از اين قرار است ، كتاب به شماره عمومى (8222) داراى (38) ورق است ، طول صفحه (19) و عرض آن (12) است و در آخر نسخه چنين آمده است :

و با توزع بال و تشتت اءحوال و وفور اشتغال در چند شب از ليالى ماه مبارك رمضان سنة هزار و صد و چهار هجرى نوشته شد والحمدللّه اءولاو آخرا والصلوة على سيدالمرسلين محمد و عترته المقدسين و لعنة اللّه على اعدائهم اجمعين .