علامه مجلسی از امکانات حکومت صفوی برای ترویج فرهنگ تشیع استفاده می‌کرد

آیت‌الله ضیاءالدین نجفی، متولی مدرسه علمیه نبی اکرم(ص) تهران در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، به مناسبت فرارسیدن سی‌ام مرداد ماه، روز بزرگداشت علامه مجلسی، ابراز داشت: آیت‌الله علامه محمد باقر مجلسی فرزند مرحوم علامه محمد تقی مجلسی که هر دو نفر از مفاخر علماء عهد صفویه بودند، در سال 1037 به دنیا آمد و در بسیاری از کتاب‌های رجالی از او به نیکی و بزرگی یاد شده است.

وی کتاب شریف بحار الانوار را یکی از آثار با برکت تألیفی مرحوم مجلسی دانست و خاطر نشان کرد: بحار الانوار مجموعه‌ای بسیار کم نظیر از تجمیع اخبار اهل بیت(ع) است و در هر کجا لازم به توضیح بوده، توضیح داده است، این کتاب به صورت دائره المعارف شیعه بین علما مطرح و حقیقتا کتاب بی نظیری است.

آیت‌الله نجفی کتاب مرأة العقول را از جمله تألیفات مرحوم مجلسی دانست و با اشاره به این‌که این کتاب شرح به کتاب کافی است و در آن موقعیت علمی مرحوم مجلسی کاملاً مشهود است، گفت: استفاده‌ها و نکته‌هایی که از روایات استخراج نموده در ابواب مختلف نشان‌گر مقام علمی مرحوم مجلسی است.

متولی مدرسه علمیه نبی اکرم(ص) تهران ملاذ الاخبار فی شرح التهذیب الأخبار، شرح اربعین، الوجیزه فی الرجال، شرح صحیفه سجادیه به نام الفوائد الطریقه، شکوة الانوار، زاد المعاد در حاشیه کتاب مفاتیح الجنان، رساله دیات، رساله‌ای در جفر، رساله‌‌ای در بیان بهشت و دوزخ، شرح دعای جوشن کبیر، رساله‌ای در رجعت و رساله‌ای در آداب نماز را از دیگر تألیفات مرحوم علامه مجلسی مطرح کرد.

استاد حوزه علمیه با اشاره به این‌که مرحوم مجلسی قائل به وجوب عینی نماز جمعه است، ابراز داشت: ایشان می‌گوید نمازجمعه در زمان غیبت امام معصوم مانند زمان حضور او واجب عینی است و همان شرایط نماز یومیه برای امام جماعت مقدر است، در نهایت امام جماعت باید به احکام نماز جمعه اجتهاداً یا تقلیداً واقف باشد.

وی با بیان این‌که مرحوم علامه مجلسی در عصر خود از مراجع بسیار پرکار بوده است، افزود: ایشان گذشته از درس و تربیت شاگردان و نیز تألیف دو اثر گرانبهایش کتاب بحارالانوار و مجموعه کتاب مرأة العقول شرح کتاب کافی، مرجع عام مردم و منزل ایشان مرکز مراجعات و ترافع و حل و عقد مسائل اجتماعی و مراجعات احکام فقهی بود.

متولی مدرسه علمیه نبی اکرم(ص) تهران با اشاره به این‌که علامه مجلسی از طرف حکومت، شیخ الاسلام و قاضی القضات مرکز حکومت صفوی بود و ترافع شرعی شهر به ایشان مراجعه می‌کردند، افزود: ایشان با همه این اشتغالات، امام جماعت شهر بود و مردم در مسجد شاه اصفهان از محضر پرفیض نماز جماعت ایشان و ارشادات و مواعظ ایشان استفاده می‌کردند.

استاد حوزه علمیه علامه مجلسی را باهمه این احوال، یک مرجع سیاسی دانست و گفت: ایشان در پایتخت حکومت صفوی، برای تقویت شیعه و معارف حقه تشیع، از قدرت و امکانات حکومت صفوی به نفع فرهنگ تشیع استفاده می‌کردند.

آیت‌الله نجفی کتاب‌های «عین الحیاة» و «جلاء العیون» را از تألیفات فارسی مرحوم مجلسی مطرح کرد و ایشان را در تاریخ تشیع، موجب فخر شیعه و معارف حقه اهل بیت(علیهم السلام) دانست گفت: علامه مجلسی جزء عالمان نادری است که در تاریخ تشیع ظهور کرده است، این عالم بزرگ درتاریخ 27 رمضان 1111 هـ .ق وفات یافت./956/ت302/ب4

 
/ پايان خبر /