علامه مجلسی نقش به سزائی در ترویج معارف اسلامی داشت

به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، محمد باقرمجلسی فرزند محمد تقی مجلسی در سال 1037 هجری چشم به جهان گشود، وی در خاندانی رشد یافت که از نیمه قرن پنجم هجری به مذهب تشیع روی آورده و در قرن دهم و یازدهم از دانشمندان معروف زمان خود بودند. پدر بزرگ محمد باقر، ملا مقصود از دانشمندان با تقوا و از مروجان مذهب تشیع بود و به خاطر کلام زیبا و اشعار دلنشین در محافل و مجالس به مجلسی لقب گرفت.

علامه مجلسی عالمی که سال‌های گرانب های عمرش را صرف خدمت به شیعه و علوم اسلامی کرد و از این راه دانش فراوانی را در اختیار مسلمانان و حتی غیر مسلمان‌ها قرار داد. وی مجاهد راه علم و دانایی و از جمله علمای عصر صفوی است که با وجود برخورداری از علوم عقلی آن را رها کرد و برای احیای علوم نقلی به آیات و روایات روی آورد.

محمد باقر در چهار سالگی به درس و بحث روی آورد و در چهارده سالگی از ملاصدرا اجازه روایت دریافت کرد.

وی در مکتب دانشمندانی چون شیخ حر عاملی، ملامحسن استر آبادی، ملامحسن فیض کاشانی، ملا صالح مازندرانی تلمذ کرده است .

علامه مجلسی در اندک زمانی بر دانش های صرف و نحو، معانی و بیان، لغت و ریاضی، تاریخ و فلسفه، حدیث و رجال، درایه و اصول، فقه و کلام مسلط شد و پس از فوت پدر به زعامت مسجد و مدرسه جامع اصفهان پرداخت.

در مکتب این علامه عصر صفوی شخصیت های بزرگی از دانشمندان دانش آموخته اند که می توان از مولی ابراهیم جیلانی، ملامحمد باقر لاهیجی، ملا حسین تفرشی، عبدالحسین مازندرانی، سید عزیز الله جزایری، ملامحمد کاظم شوشتری و سید نعمت الله جزایری نام برد.

علامه مجلسی علاوه بر علم و دانش در عرصه سیاست نیز فعال بود و پس از فوت مرحوم ملا محمد باقر سبزواری در سال 1090 به منصب شیخ الاسلامی دست یافت. علامه در این سال ها علاوه بر مبارزه علیه صوفیان با کشیشان دربار، بیگانگان، نمایندگان موسسات و شرکت های غربی به مبارزه با بت پرستان پرداخت و خدمات شایانی به مذهب حقه جعفری کرد.

علامه مجلسی از جمله علمایی بود که سعی در ایجاد وحدت میان شیعه و سنی را داشت و این در خواسته وی از سلطان حسین صفوی هنگام تاجگذاری هویدا است.

*علامه مجلسی نقش بسزائی در ترویج معارف اسلامی داشت

حجت الاسلام و المسلمین مهدی گرجی، کارشناس و محقق مسائل اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: اکنون تألیف و تدوین کتاب‌های اسلام‌شناسی از کتاب‌های علامه مجلسی به خصوص بحارالانوار سرچشمه می‌گیرد و کتاب‌های ایشان به عنوان منبع تألیف سایر کتاب‌های اسلام‌شناسی است.

وی ادامه داد: ایشان یکی از علامه‌های بزرگ شیعه بود که در ترویج و نشر معارف اسلامی نقش بسزایی ایفا کرد و آثار ایشان بیانگر این مطلب است.

این محقق مسائل اسلامی تصریح کرد: کتاب بحارالانوار علامه محمدباقر مجلسی به دایرة‌المعارف شیعه معروف است.

وی گفت: جوانان باید با مطالعه آثار علامه مجلسی با اندیشه ها و تفکرات ایشان آشنا شوند و از آن برای ترویج مسائل اسلامی بهره گیرند.

علامه مجلسی سرانجام در 27 رمضان 1110 هجری قمری در زمان شاه سلطان حسین صفوی و در سن هفتاد و سه سالگی در اصفهان درگذشت و در جامع عتیق اصفهان، در جوار مرقد پدر بزرگوارش، جایی که امروزه «بقعه مجلسی» خوانده می شود، به خاک سپرده شد.