بهار مجلسي

مجموعه بي‌بديل بحار‌الانوار را علامه محمدباقر مجلسي حدود 400 سال پيش جمع‌آوري كرد تا جان مشتاقان علم و دانش از آن جام سرريز شود و شيعه امروز بداند و بشناسد كه در همه علوم پيشقدم و سرآمد بوده...
خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)- مريم مقيمي؛مدرس دانشگاه: در طول تاريخ اسلام بسياري از عالمان را مي‌شناسيم كه براي بقاي انديشه اسلامي تلاش و جهد خود را به كار گرفته و برخي حتي سراسر عمر خويش را در راه اعتلاي تفكر ناب اسلامي صرف كرده و در اين مسير، از راه و روش‌هاي متفاوت و در عين حال آميخته به يكديگر بهره لازم را برده‌اند.

برخي، چراغ عقل را روشن‌تر دانسته و برخي ديگر مسير عرفان را ميانبري براي رسيدن به آنچه هدف اسلام يعني شناخت خداوند و طريق صحيح كمال است، مي‌دانند. در اين بين عالماني براي اثبات حقانيّت اين دين الهي به دامان اهل بيت عليهم‌السلام تمسك و توسل جسته و اقتدار تشيع را در كلام نوراني و وحياني اين بزرگان به عنوان ميراث آسماني حفظ كرده‌اند. علمايي كه شمع فروزنده راه حقيقت اند و با توسل به حديث و گفتار نوراني اهل‌بيت عليهم‌السلام، راه حق را در لابلاي هر صفحه از آثارشان روشن‌كرده و حيات شيعه را تداوم بخشيده‌اند.

در اين بين آنچه شيعه بيشتر با نام آن آشناست و گمگشته‌‌هاي خويش را در آن جستجو مي‌كند، مجموعه بي‌بديل بحار‌الانوار است كه علامه محمدباقر مجلسي حدود 400 سال پيش در راه جمع‌آوري آن لحظه لحظه عمر خويش را صرف كرد تا جان مشتاقان علم و دانش از آن جام سرريز شود و شيعه امروز بداند و بشناسد كه در همه علوم پيشقدم و سرآمد بوده زيرا سرچشمه علوم عالم ائمه‌اطهار عليهم‌السلام‌اند. اگرچه اين مجموعه را با نام مختصر بحار‌الانوار مي‌شناسيم اما عنوان كامل اين كتاب «بحار الانوار الجامعه لدرر اخبار الائمه الاطهار (ع)» است و اين به آن معناست كه علامه مجلسي گوهرهاي اخلاق و روايات را از مصادر شيعه اماميه (به تنهايي از 674 عنوان كتاب كه برخي چند جلدي‌اند مثل «مختلف‌الشيعه» كه 17 جلد است) استفاده و نيز از حدود 400 جلد از كتاب‌هاي اهل سنت و نيز تعداد زيادي از زيديه انتخاب و جمع‌آوري كرده است.

علامه مجلسي در مقدمه كتاب بحار‌الانوار بخشي دارد به عنوان بيان اسامي مصادر و توثيق مطالب و نسبت آنها؛ يعني مصادري كه در تأليف اين كتاب از آنها استفاده شده و اين در حالي است كه بين علماي حاضر هيچ توضيح‌المصادري در مقدمه نمي‌آيد يا مثلاً بخش ديگري دارد به نام كيفيت تلخيص اسانيد روايات. بنابراين، مقدمه بحار خود بخش بسيار مهمي براي آشنايي با علامه محمدباقر مجلسي و تفكر درايت الحديثي او و آشنايي با طريق تأليف اين كتاب است. گلچين و انتخاب علامه مجلسي در بيان و ثبت روايات، ارزش صدق اين مجموعه را بيشتر كرده به طوري كه يكي از بزرگترين و مهم‌ترين سندهاي حديث اهل تشيع براي به‌كارگيري دستورات شرع مقدس اسلام از سيره معصومين (ع) است.